Endometrioosin oireisiin helpotusta osteopatialla

Osteopatiaa voidaan käyttää tukihoitona endometrioosin erilaisiin kipuoireisiin. Lempeällä hoidolla pyritään helpottamaan lantion kudosten rentoutta, jolla voi olla positiivisia vaikutuksia oireisiin.

Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia arvioidaan olevan noin kymmenellä prosentilla naisista. Siinä kohdun limakalvoa vastaavaa kudosta on kohdun ulkopuolella aiheuttaen kroonisia tulehdusreaktioita ja hyvin yksilöllisiä oireita. Endometrioosi voi aiheuttaa esimerkiksi alavatsakipuja, yhdyntäkipua tai kipua virtsatessa tai ulostaessa. Lisäksi se voi oireilla esimerkiksi alaselkäkipuna ja iskiasoireena tai kauempana kehossa, kuten palleaendometrioosin aiheuttamana hartiapistoksena eli säteilyoireena tyypillisesti kuukautisten aikaan.

Endometrioosidiagnoosin tekee aina lääkäri ja sitä hoidetaan ensisijaisesti lääkityksellä ja tarvittaessa poistamalla endometrioosipesäkkeitä. Osteopatia voi toimia täydennyshoitona esimerkiksi pitkittyneiden kipujen ja mahdollisten lantion alueen liikerajoitusten helpottamisessa.

Hoidossa kehoa ja kipua hoidetaan kokonaisuutena. Usein kannattaakin hoitaa myös hieman lantiota kauempaa ja sisällyttää hoitosuunnitelmaan myös esimerkiksi pallean hoitaminen. Tekniikat ovat hellävaraisia ja tavallisesti miellyttävän tuntuisia. Hoidon aikana voit ottaa rennosti tai kysellä lisää. Hoidan lantion aluetta ainoastaan ulkoisesti ja kerron sinulle mihin siirryn seuraavaksi.

Kohdun ja munasarjojen alueella on paljon kudoksia tiiviissä järjestyksessä ja sieltä on suoria rakenteellisia yhteyksiä muun muassa kohti luisen lantiokorin etu- ja takaosaa. Lantion alueen hoidossa huomioidaan esimerkiksi pehmytkudosten jännitystä, nivelten liikettä sekä elinten ja faskioiden välisen normaalin liukuliikkeen rajoituksia, joita pyritään helpottamaan mahdollisten kiinnikkeiden sallimissa rajoissa.

Leikkausarpien hoitamisella voi olla myös hyviä vaikutuksia. Arven hyvin hellävaraista ja kevyttä käsittelyä voi aloittaa jo muutaman päivän kuluttua leikkauksen jälkeen ja jatkaa niiden parantuessa, noin kuukautta myöhemmin. Jos arpi aiheuttaa kiristystä tai liikerajoituksen tunnetta, sitä kannattaa hoitaa vaikka leikkauksesta olisi aikaa jo useampikin vuosi. Arpia hoitaessa pyritään helpottamaan faskiakerrosten välistä liukuliikettä, joka saattaa arpien kohdalla rajoittua. Faskioiden vapaa liike muodostaa hyvät edellytykset kaikelle sujuvalle liikkeelle kehossa.

Jos mietit, sopiiko osteopatia sinulle, varaa aika ensikäynnille tai ota yhteyttä, niin jutellaan lisää tilanteestasi.

Lähteet:

Daraı ̈, Camille ym. 2015. Impact of osteopathic manipulative therapy on quality of life of patients with deep infiltrating endometriosis with colorectal involvement: results of a pilot study. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology 188 (2015) 70–73.

Härkki, Päivi & Heikkinen, Anna-Mari & Setälä, Marjaleena 2011. Endometrioosin nykyhoito. Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 2011;127(17):1837-47. https://www.duodecimlehti.fi/duo99751

M. Sillem ym. 2016. Osteopathy for Endometriosis and Chronic Pelvic Pain – a Pilot Study. Geburtsh Frauenheilk 2016; 76: 960–963.

Tiitinen, Aila 2022. Endometrioosi. Lääkärikirja Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00119

Seuraava
Seuraava

Raskaana olevan osteopatia