Raskaana olevan osteopatia

Kehoissamme tapahtuu jatkuvasti muutosta ja erityisesti raskausaikana kehon normaalit muutokset ovat helposti havaittavissa. Jo alkuraskaudesta odottavan äidin kehossa tapahtuu muun muassa hormonaalisia muutoksia ja kehon nestemäärä lisääntyy. Kun kohtu alkaa kasvamaan ja siirtyy lantiosta ylöspäin, muu keho mukautuu vauvan tarvitsemaan tilaan. Vatsan kasvaessa äidin painopiste muuttuu, joka tarkoittaa uudenlaista kuormitusta ja tarvetta mukautumiselle.

Muutokset voivat aiheuttaa odottavalle äidille erilaisia kipuja ja vaivoja. Monia raskausajan oireita, jotka voivat häiritä arjessa, voidaan helpottaa hoidolla. Hoidon tavoitteena on tukea raskaanaolevan kehoa mukautumaan ja auttaa kehon tasapainoista toimintaa. Osteopaatti huomioi hoidossa kehon kokonaisuutena, eli muun muassa miten voit vatsan kasvaessa, onko sinulla turvotusta tai kipuja, aiheuttaako kohdun kasvaminen muutoksia pallean liikkeeseen ja hengitykseen.

Usein osteopatia on hellävarainen ja tehokas apu esimerkiksi turvotukseen ja liitoskipuihin. Lisäksi voidaan hoitaa muuttuneen rakenteen ja kuormituksen aiheuttamia oireita, kuten selkäkipua ja lantion paineen tunnetta. Muita raskausajan vaivoja, joita osteopatialla voidaan hoitaa, on esimerkiksi iskiasoire, häntäluukipu, ummetus ja pahoinvointi, rannekanavaoireyhtymän oireet sekä purentalihasten jännittäminen.

Raskaana olevan osteopaattinen hoito on hellävaraista ja lempeää. Hoitoa voidaan tehdä eri asennoissa ja tarvittaessa asentoa vaihdellen. Hoito suunnitellaan sinulle yksilöllisesti tarpeen ja mahdollisten oireiden mukaan. Raskauden loppupuolella hoito voidaan suunnitella myös tulevaa synnytystä ajatellen, esimerkiksi lantion aluetta, alaselkää ja hengitystä hoitamalla.

Osteopaattisen hoidon yksi tärkeä tavoite on helpottaa äidin vointia raskauden aikana ja valmistella kehoa kohti synnytystä, jotta vauva saa hyvän alun elämälle yhdessä hyvinvoivan äidin kanssa.


Lähteet:

Molinari, Renzo. Women’s Health and Pregnancy - An Osteo Approach. Osteopaattiliiton kevätkoulutus 31.3.-2.4.2022.

Showalter, Anita. Osteopathic Considerations in Obstetrics and Gynecology: Obstetrics. Foundations of Osteopathic Medicine. Toim: Seffinger, Michael A. 1354-1365

Edellinen
Edellinen

Endometrioosin oireisiin helpotusta osteopatialla

Seuraava
Seuraava

Jännityspäänsärky